13 Apr
Kunta lasten ja nuorten liikuttajana

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi päivitetyn liikkumissuosituksen 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Vähintään tunti liikuntaa päivässä ja pitkäkestoisen paikallaanolon välttäminen ovat uudet suositukset. Suomalaisista lapsista ja nuorista vain yksi kolmasosaa liikkuu tarpeeksi – toimia asian suhteen siis todella tarvitaan. 

Riittävä liikkuminen on elintärkeää lasten ja nuorten kehitykselle. Liikunnallinen aktiivisuus helpottaa oppimista ja kohentaa terveyttä. Lapsuudessa omaksutut tavat heijastuvat suoraan aikuisuuteen, siksi myönteinen vaikuttaminen lasten ja nuorten liikkumiseen on välttämätöntä. 

Lasten ja nuorten liikkumisen kokonaisuus on valtava – kunnat, koulut, harrastukset ja perheet ovat osatekijöitä, kun tottumuksia luodaan. Yksinkertaisia ratkaisuja asiaan ei ole olemassa, mutta uusien suositusten myötä on ajankohtaista miettiä kuntien mahdollisuuksia vähentää liikkumattomuutta. 

Kunta voi ottaa merkittävää roolia asiassa kehittämällä strategiaa, jossa ilmaisia liikuntamahdollisuuksia on tarjolla kattavasti – niin kantakaupungissa kuin lähiöissä. Omaehtoinen liikkuminen kyllä kasvaa, mikäli puitteet sen toteuttamiselle on olemassa – mieluiten mahdollisimman lähellä. 

Koulujen yhteyteen ja lähettyville on rakennettava enemmän virikkeitä, jotka todella houkuttelevat lapsia ja nuoria luokseen myös kouluajan ulkopuolella. Monipuoliset lähiliikuntapaikat ja hyvä valaistus kannustaa liikkumaan. 

Koulumatkoista voidaan myös tehdä tulevaisuudessa isompi osa lasten liikuntaa. Tämä vaatii turvallisia pyörä- ja kävelyteitä, joille uskallamme lähettää jälkikasvumme myös pimeämpinä vuodenaikoina. 

Ulkoilureitit ovat kerryttäneet suosiotaan pandemian aikana. Niiden kehittämiseen pitää käyttää lisää resursseja ja viestiä niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Talvella hiihtoladut, pulkkamäet ja jääkentät näyttelevät suurta roolia – niiden kunnossapitoa ei voi laiminlyödä. 

Lasten ja nuorten liikuntasuoritusten ei tarvitse olla hampaat irvessä toteutettu kertarykäisy, vaan pitkin päivää ja viikkoa kertyvä kokonaisuus. Liikkumisen pitää tuottaa iloa ja hyvinvointia, muuten se menettää merkityksensä. 

Meidän aikuisten suuri vastuu on kannustaa ja näyttää esimerkkiä – erityisesti niille lapsille ja nuorille, jotka sitä enemmän tarvitsevat. Sosiaalisen ympäristön merkitys on valtava, kun liikkumisen iloa luodaan. 

Liikkumattomuuspommin purkaminen vaatii sinnikkyyttä ja uusien toimintatapojen luomista. Investoinnit lasten ja nuorten liikkumiseen on ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Pidetään tämä mielessä, kun tulevaisuuden Turkua rakennetaan.

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivulla.