06 Mar
Vaalien siirrosta

Tänään tuli odotettu päätös vaalien siirtämisestä. Vaaliuurnille päästään kesäkuussa. Pandemia on ajanut ahtaalle monta tapahtumaa ja toimijaa. Nyt osansa koronasta sai yksi demokratiamme tukipilareista – vapaat vaalit. 

Asiaa voi tarkastella monesta näkökulmasta. Osa ehdokkaista on aloittanut kampanjan hyvissä ajoin – pikajuoksu muuttuu nyt maratoniksi. Kampanjabudjetit menevät monella uusiksi. Toisia taas painaa huoli siirron vaikutuksista vaalitulokseen. 

Vaalit ovat äänestäjiä varten. Demokratia tapahtuu vain, jos äänestäminen on mahdollista kaikille äänioikeutetuille. Vaalit eivät saa olla terveysriski. 

Kuntavaaleissa tarvitaan jokainen mahdollinen äänestäjä mukaan - edellisissä kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli 59 %. Vallitsevassa tilanteessa aktiivisuus olisi vielä pienempi.

Demokratiamme kestää kahden kuukauden siirron. Päätöksen ajankohdan vuoksi kritiikki hallitusta kohtaan on ymmärrettävää. Ennakointi pandemian aikana on osoittautunut haasteelliseksi.

Pandemian aikana vaaleja on siirretty muuallakin. Turha tätä siirtoa on häpeillä. Ratkaisu on oikea. 

Nyt hallituksen tehtävänä on suunnitella vaalit, jossa jokainen äänioikeutettu pystyy äänestämään. Numeroa äänestyslippuun rustatessa äänestäjän suurimman huolen pitää olla ehdokkaan ja puolueen menestys – ei oman terveyden menetys. 

Tärkein seikka koko tilanteessa on pandemian hallinta. Ilman sitä ei kesäkuusta ole pelastajaksi. 

Me ehdokkaat voimme vetää happea. Meillä on aikaa miettiä siirtojamme uudelleen. Voimme ottaa yhteiseksi asiaksemme äänestysvilkkauden nostamisen – se onnistuu hyviä ja monipuolisia vaihtoehtoja tarjoamalla. 

Toivotan kaikille terveyttä ja kärsivällisyyttä vaaleja odotellessa.

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivustolla.