12 Feb
PAM! Palkalla on tultava toimeen

Kun hyppäsin mukaan politiikkaan vuoden 2021 kuntavaaleissa, yksi ensimmäisistä spontaaneista kadulla käymistäni keskusteluista liittyi lakkoon. Vastakeskustelijan sävy oli hieman syyttelevä. Yritin selittää, etten minä niitä lakkoja alulle pane, vaikka mihin puolueeseen kuuluisin. Lakon tukeminen on sitten asia erikseen. Sen suhteen jokainen nojaa omaan näkemykseensä ja arvioi asiaa siltä kantilta. 

Suomalaisessa yhteiskunnassa, sen työmarkkinoilla, pyritään työehdoista sopimaan laajalla rintamalla ja mahdollisen tasavertaisessa asemassa. Lakko on näissä neuvotteluissa aina viimeinen keino ja siihen ryhdytään vasta äärimmäisessä tilanteessa.

Tällä viikolla palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut lakon kaupan alalle, jossa työntekijät ovat matalasti palkattuja ja moni toimii vastentahtoisesti osa-aikaisena työntekijänä. Tähän päälle kun kasataan vielä elinkustannusten merkittävä nousu, on huoli alan työntekijöiden pärjäämisestä ja hyvinvoinnista aiheellinen. Palkkatyököyhyyden kasvu on ikävä tosiasia yhteiskunnassamme.

Kaupan alan suurimmat yritykset ovat tehneet viime vuosina ennätystuloksia. Nämä tulokset eivät synny ilman tuottavia työntekijöitä. Heistä osa joutuu samaan aikaan turvautumaan yhteiskunnan turvaverkkoihin pärjätäkseen. Menestyksestä pitää irrota palkansaajille muutakin kuin pelkkiä roposia.

Kaupan alan työntekijöiden vaatimukset eivät ole kohtuuttomia, vaan täysin perusteltuja. Kysymys on oikeudenmukaisuudesta, mutta myös työnantajan vastuusta.

Ahkera duunari on palkankorotuksensa ansainnut!

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivustolla.