21 Nov
Puheenvuoro välikysymyksessä nuorten tulevaisuudesta

Arvoisa puhemies!

Mitä nuoret haluavat elämältä ja tulevaisuudeltaan, on se kysymys joka meidän päättäjien pitäisi useammin esittää. 

Kun puhutaan työelämästä, Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksen mukaan nuoret odottavat työelämältä vakautta ja turvallisuutta. Nuoret haluavat kohtuullisia työaikoja ja työympäristön, jossa kaikkia arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti.

Valitettavasti oikeistohallituksen työelämäpolitiikka on kaikkea muuta kuin tätä. Vakauden sijasta hallitus edistää perusteettomia määräaikaisia sopimuksia, jotka jo ennestään kasautuvat etenkin nuorille naisille. Irtisanomissuojaa ja työntekijöiden turvaa heikennetään ja kohtuullisuuden sijasta työntekijät yritetään patistaa töihin jopa sairaana.

Siinä missä nuoret suhtautuvat työhön yhtenä elämän osa-alueena, suhtautuu oikeistohallitus työhön kuin kulttiin, jonka ulkopuolella ei ole mitään. Kuten arkkipiispa Tapio Luoma on todennut, hallituksen politiikassa ”työmarkkinakelpoisuus näyttää nousseen rinnasteiseksi yhteiskuntakelpoisuudelle”.

Räikein ja huolestuttavin esimerkki tästä on se kuinka hallitus kohtelee vammaisia ja mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria ja nepsy-nuoria. Kun heidän kuntoutusetuuksistaan leikataan yli 100 euroa kuukaudessa, uhkaa hallituksen oman esityksen perusteluiden mukaan sitoutuminen kuntoutukseen heikentyä ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen lisääntyä, mikä vaikuttaa työllisyyteen kielteisesti. Samalla hallitus on vaikeuttamassa nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen ja leikkaa siitä jopa 50 miljoonaa euroa vuodessa. Tällainen politiikka on taloudellisesti järjetöntä ja sotii suomalaisten oikeustajua vastaan. 

Arvoisa puhemies,

Tämän salin ulkopuolella monissa suomalaisissa kodeissa eletään arkea, todellisuutta, jolle vahva ja välittävä hallitusohjelma on tietoisesti selkänsä kääntänyt.Pelastakaa Lapset ry:n tutkimuksen mukaan 90 prosenttia pienituloisissa perheissä elävistä lapsista koki, että perheellä on haasteita selviytyä menoista. 30 prosenttia oli joutunut lopettamaan harrastuksen taloudellisista syistä ja 14 prosenttia koki, ettei perheellä ole riittävästi ruokaa.

Pienituloisissa perheissä elävien nuorten kokemukset ovat karua luettavaa. Sitaatti alkaa: ”Just ja just on rahaa ostaa ees ruokaa, et saatetaa syyä pelkkää makaroonii viikon putkee ja on myös päiviä, kun ei vaan oo ruokaa, koska ei oo rahaa ja kaikki on niin kallista. Saatan helposti olla viikonki syömättä kunnolla. Saatan välillä syyä kavereilla ja koitan syyä koulussa koska kotona ei oo ruokaa.” Sitaatti päättyy. 

Oikeistohallituksen politiikka on pudottamassa arviolta lähes 17 000 uutta alle 18-vuotiasta köyhyysrajan alapuolelle jo ensi vuonna. Tällä on vakavat ja ylisukupolviset vaikutukset lasten ja nuorten elämään sekä koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Toisin sanoen hallituksen harjoittamassa politiikassa on ikäviä kaikuja 90-luvun alun lamasta ja sen kauaskantoisista leikkauksista. 

Arvoisa puhemies,

Nuorisobarometrin mukaan 76 prosenttia nuorista ilmaisi kokevansa surua luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ja lajien sukupuutosta. Nuoret haluavat Suomen olevan eturintamassa ilmastomuutoksen ja ekologisen kriisin ratkaisussa, kun taas bensapopulistien hallitus katsoo tässäkin asiassa peruutuspeiliin. Nuoret tuntuvat ymmärtävän jotain mitä hallitus ei, jokainen tekemätön toimi ilmaston ja ympäristön hyväksi löytyy kyllä edestämme korkojen kera.

Kun unohdetaan löysät puheet sekä katteettomat vaalilupaukset, ja katsotaan numeroita ja faktoja, jättää hallitus nuorille myös huonommassa kunnossa olevan julkisen talouden kuin mitä se oli edellisen kriisien läpi toimineen hallituksen aikana. Tämä on ennen kaikkea seurausta siitä, että hallituskaudella kokonaisveroaste kevenee enemmän kuin mitä sopeutustoimia tehdään – ja tämä jos jokin on ideologinen valinta.

Jos nykyisestä hallituksesta haluaa löytää jotain hyvää, on se ainakin saanut toimillaan nuoret ja etenkin opiskelijat aktivoitumaan yhteiskunnallisesti. Opiskelijoiden historiallisen suuri valtausliike kamppailee oikeutetusti heidän toimeentuloonsa ja hyvinvointiin esitettyjä kohtuuttomia heikennyksiä vastaan. Opintotuen ja yleisen asumistuen leikkaukset vievät monilta opiskelijoilta yli 100 euroa kuukaudessa, ja nuorten henkilökohtainen velkataakka jatkaa kasvuaan.

Vaikka on ilahduttavaa, että uusi sukupolvi on noussut vastustamaan taloudellisesti, ekologisesti ja inhimillisesti kestämätöntä leikkauspolitiikkaa, ei meillä ole aikaa eikä varaa odottaa, että nuoret tulevat itse siivoamaan oikeistohallituksen jälkiä. 

Tästä syystä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa edustaja Razmyarin esittämää epäluottamuslausetta.

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivustolla.