19 Jan
Yksinäisyys huomioitava päätöksenteossa

Olen kuntapolitiikkaan lähdön myötä yhä useammin törmännyt sanaan yksinäisyys. Se nousee esille niin lasten ja nuorten kuin ikäihmisten kohdalla - kaikkia siltä väliltä unohtamatta. Toisin sanoen yksinäisyyden lonkerot ulottuvat yhteiskunnan eri puolille.

Pandemian myötä yksinäisyys on entisestään kasvanut, kun yhteiskunta on paikoittain ollut suljettuna. Harrastukset eivät ole pyörineet, tutut paikat eivät ole olleet auki. Samalla riskiryhmään kuuluvat ovat joutuneet miettimään reittejä, tapaamisia ja asiointeja hyvin tarkkaan.

Yksinäisyyttä on vaikea jättää huomioimatta, kun vaalipäivän lähestyessä joka puolella huudetaan kilpaa hyvinvoinnin tärkeydestä.

Syyt yksinäisyyden taustalla ovat monimutkaisia. Niitä voi olla jonkin elämänmuutos, mielenterveyteen liittyvät ongelmat tai vaikka ujous. Syy-seuraus -suhteet eivät ole aina selviä. Mutta selvää on se, että yksinäisyydellä on negatiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme.

On tärkeää ymmärtää, että pahoinvoiva ihminen voi ajautua helposti yksinäisyyteen ja yksinäisyys taas ajaa helpommin pahoinvointiin. Molemmissa tapauksissa ajoissa saatu apu on tärkeää.

Meidän on pystyttävä tarjoamaan monenlaista toimintaa, tukea ja mahdollisuuksia, jotta yksinäisyyttä voidaan vähentää ja ennaltaehkäistä. Yhdistykset, urheiluseurat, järjestöt ja kunnat voivat asiaan yhdessä tai erikseen vaikuttaa - monet ovat jo siihen tarttuneet.

Myös tulevilla hyvinvointialueilla on asiaan puututtava. Erityisesti mielenterveys- ja sosiaalipalveluilla on iso merkitys yksinäisyyden torjumisessa - niiden pitää olla lähellä ja läsnä. Myös yhdistysten ja järjestöjen erityisosaaminen kannattaa hyödyntää tässä taistelussa. Vapaaehtoistoiminta on turvattava.

Hyvinvointi koostuu monesta asiasta, jotka menevät ristiin ja rastiin yhteiskunnan vilinässä ja rakenteissa. Elämänmeno on nykyään hyvin hektistä ja samalla myös eriarvoistavaa - kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia edessään. Siitä huolimatta kenenkään ei pitäisi jäädä vastentahtoisesti ulkopuoliseksi, vaan sopivaa seuraa, tukea ja tekemistä on oltava tarjolla. Tämä on tiedostettava tulevissa päätöksissä ja uudistuksissa!

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivustolla.